CHEMCOLOR SEVNICA d.o.o.
Dolnje Brezovo 35
SI-8290 Sevnica, Slovenija
Tel.: +386 (0)7 81 63 550
Fax: +386 (0)7 81 63 564
» Naslovnica
» O podjetju
» Proizvodni program
» Zlati nasveti
» Reference
» Povpraševanje
Zlati nasveti

1. UPORABA LANENEGA FIRNEŽA ZA BETONSKE TLAKOVCE
Tlakovce s firnežem samo globinsko inpregnirate in sicer tako, da poleti, ko bo visoka temperatura na tlakovcih, le te namažete v popoldanskih urah, ko temperatura pada in se tlakovci že rahlo hladijo. Takrat vleče zrak v medmolekularne prostore v tlakovcu in to deluje kot vakuum. Namesto zraka bo v tem primeru vleklo firnež. Firnež rahlo segrejete na cca 50° C, na električnem grelniku (nikakor ne na odprtem ognju, kot je plin, ker lahko pride do vžiga plinov, ki izhajajo pri gretju firneža. S toplim firnežem premažete tople tlakovce, primerno ne preveč. Počakate cca 15-30 minut, da tlakovci posrkajo določeno količino firneža, nato pa počistite ves preostali firnež s površine. OBVEZNO!, KER BI SICER ZUNAJ POLIMERIZIRANI FIRNEŽ POVZROČAL SMRAD, odnosno neprijetni vonj. Tako obdelani tlakovci so trajnejši in na njih pozimi ne drsi bolj kot sicer.

na vrh


2. ALGE IN SPRANA FASADA
Problem, ki ga opisujete je verjetno kompleksen in nanj ni možno odgovoriti kar tako. Predvidevam, da imate majhen napušč in visoko hišo tako, da vam fasado namaka dež, ki pušča posledice, katerih pokazna oblika so mahovi in alge. Fasado bi bilo potrebno dobro presušiti, nato pa prebarvati z barvo z dodanimi algicidi. Takšna naša barva je FASADAKOLOR akrilna fasadna barva (dodati bi ji bilo treba algicid). Lahko pa se odločite tudi za oblogo severne fasade s ploščami Eternit, ki jih trži ESAL iz Anhovega in so v več barvah.

na vrh


3. KAKO PREBARVATI LES IZ TEMNEGA V BELO
Vašo oblogo želite spremeniti v belo barvo. To je specialna želja, ki jo lahko uresničite z našo LESOTON ENLIGHT barvo za nanašanje s čopičem. Potrebno bo oblogo rahlo obrusiti, očititi sledi ev. laka, nečistoč, itd., nato pa dvakrat nanesti belo barvo na oblogo. V upanju, da boste sedaj z lahkoto rešili vaš problem, vas lepo pozdravljamo!

na vrh


4. SANACIJA KOVINSKIH STREHE
a) očistiti prah in mastne madeže z vodo in detergentom (po možnosti oprati pod pritiskom)
b) odstraniti rjo s ščetko in glass papirjem c) z glass papirjem oribati star premaz srednje trdo, nato pa ga oprati z razredčilom (s tem ga osvežimo, da ga ni potrebno v celoti odstranjevati) d) 2 krat premazati očiščeno PLOČEVINO z AGROPRIMER-jem v razmaku 6 ur, nato pa 2 krat premazati s SREBRNIM emajlom SILVER ali ALKIDKOLOR srebrni v razmaku 24 ur. Tako zaščitena streha je zelo odporna na UV žarke in lepa na izgled. Po želji kupca je končni emajl lahko tudi v katerikoli barvni niasi (rjavi, zeleni, rdeči, itd. ALKIDKOLOR)

na vrh


5. SANACIJA STREHE
Sanacija strehe je možna le pod pogojem, da je kritina trdna, da ne poka ali se lušči. Pred barvanjem površino dobro očistimo s sirkovo krtačo ali metlo. Eventuelni mah in alge moramo v celoti odstraniti (lahko operemo pod visokim pritiskom). Na gladke površine lahko nanašamo BETONKOLOR s čopičem ali valjčkom, neravne površine pa moramo obrizgati z airless aparatom (zaradi gostote barve je uporaba navadne ˝zračne pištole˝ neprimerna). Poraba BETONKOLORJA za en nanos je odvisna od gladkosti površine in načina nanašanja. Pri nanašanju s čopičem in gladki površini je poraba 0,20 kg na kvadratni meter, pri nanašanju z airlessom in hrapavi strešni površini pa je poraba 0,35 kg za en nanos. BETONKOLOR se nanaša na površino brez predhodne obdelave z emulzijo. Prvemu premazu se doda 30% vode, drugi premaz pa se opravi z nerazredčeno barvo. Po preteku 2 ur po barvanju direktni dež premazu ne škoduje več. Naslednji nanos barve lahko nanesemo po 6 urah. Orodje operemo v vodi.

na vrh


6. SANACIJA STARIH FASAD
a) odstraniti omet, ki se slabo drži
b) zakrpati luknje in poravnati fasado
c) suho fasado 1 krat premazati z ACRIL IMPREGNACIJO, nato pa 2 krat z ACRILFAS fasadno barvo na osnovi topil v razmaku 24 ur. Temperatura zraka je lahko do -20°C, barva pa mora imeti temperaturo najmanj 15°C.

na vrh


7. ZAŠČITA BETONSKIH POVRŠIN NA PROSTEM IN V PROSTORIH
Beton,ki ni obarvan hitro propada, ker vpija veliko vlage. Zaščitimo ga tako, da ga obarvamo z barvo BETONKOLOR na vodni osnovi, ali pa z barvo ACRILFAS na osnovi topil: a) v letnem času, ko so temperature nad 10°C, beton obarvamo z barvami BETONKOLOR na vodni osnovi. Beton operemo, še rahlo vlažnega pobarvamo 2 krat z BETONKOLOR-jem v razmaku 5 ur. Prvemu premazu dodamo 30% vode, drugi premaz pa nanesemo nerazredčen b) če so pogoji za delo slabši zaradi nižjih temperatur beton pobarvamo z barvo ACRILFAS na osnovi topil. Očiščeno in suho betonsko površino najprej premažemo z ACRILFAS IMPREGNACIJO nato pa 2 krat z ACRILFAS barvo v željenem tonu, vse v razmaku 24 ur, da se barva, ki je sicer prej suha, dobro fiksira.

na vrh


8. LAKIRANJE PARKETOV
Parket dobro obrusimo, da odstranimo stari lak, nato pa 3 krat prelakiramo s HARD dvokomponentnim kislinsko trdilnim lakom. HARD lak se zelo dobro razliva, zato ga lahko nanašamo na parket s čopičem, valjčkom ali pa z lakirno metlo. HARD lak zelo hitro suši, zato z njim lahko lakiramo parket 3 krat na dan. Posamezne sloje, ko so suhi, rahlo obrusimo s finim glass papirjem, pred nanosom naslednjega sloja. Parket mora biti popolnoma suh. Eventuelna vlaga v lesu ali prevelika vlaga v zraku, bi lahko povzročila luskanje laka.

na vrh


9. ZAŠČITA ŽE POBARVANE, ZELO IZPOSTAVLJENE OGRAJE
Za zaščito že pobarvane ograje, izpostavljene soncu in dežju, priporočamo sistemsko zaščito lesa: najprej brušenje in čiščenje površine, da bo površina čvrsta in se ne bo luščila. Prvi premaz: LESOTON niansirani v izbrani niansi Drugi premaz: LESOTON ali LESOTON EFEKT LAZURA (ta ima dodan lak) niansirani v izbrani niansi.

Les kot gradbeni material nas dnevno razveseljuje s svojo lepoto in toplino, žal pa je "živ" material in zato, še posebno na vremensko izpostavljenih mestih, zelo problematičen za dolgoročno zaščito. Teoretično je tako - "debelejša" kot je zaščita, dlje bo zdržala, vendar pa bo njeno obnavljanje toliko bolj mukotrpno zaradi težavnega brušenja. Na drugi strani, če boste uporabili le tankoslojno lazuro LESOTON, boste morali barvati večkrat, vendar bo potrebna le osvežitev površine in praktično nobenega brušenja, kar se v praksi izkaže za dosti lažje in zabavnejše opravilo!

na vrh
Vprašanja
  1. UPORABA LANENEGA FIRNEŽA ZA BETONSKE TLAKOVCE
  2. ALGE IN SPRANA FASADA
  3. KAKO PREBARVATI LES IZ TEMNEGA V BELO
  4. SANACIJA KOVINSKIH STREH
  5. SANACIJA STREHE
  6. SANACIJA STARIH FASAD
  7. ZAŠČITA BETONSKIH POVRŠIN NA PROSTEM IN V PROSTORIH
  8. LAKIRANJE PARKETOV
  9. ZAŠČITA ŽE POBARVANE, ZELO IZPOSTAVLJENE OGRAJE
© Chemcolor Sevnica d.o.o. Pravno obvestilo Izdelava spletnih strani: 1A INTERNET