Pogosta vprašanja

Hladne barve za strehe

Največja in soncu najbolj izpostavljena površina na zgradbi je seveda streha. Barva strehe lahko veliko vpliva na energetsko učinkovitost stavbe. Bela barva odbija toploto, običajne barve kritine - temnejše pa se na soncu močno segrejejo in tako dodatno ogrevajo notranjost zgradbe.

Dve stavbi. Natančno enake velikosti. Natančno isti dizajn.

Obe sta bili zgrajeni na povsem enak način in imata popolnoma enako opremo za hlajenje, s svojim nadzorom, termostati so točno na istem mestu. Barva strehe je popolnoma enaka. In kako lahko ena prihrani veliko denarja pri letnih stroških hlajenja?

Razlika je v hladnem premazov njihovih strešnih sistemov.

Obe stavbi imata povsem enake rešitve in uporabljene materiale. Razlika je le v pigmentih v zaključnem sloju premaza na površini strehe. Toplotna odbojnost - odbojnost IR valovanja premaza na prvi strehi je 12 odstotkov, na drugi pa zahvaljujoč hladnim pigmentom 35 odstotkov.

Rezultat:

Zaradi dodatnih 22% odboja sončnega sevanja bo druga stavba hladnejša in bo letno prihranila pri ohlajanju.

Dodatna ugodnost hladnih premazov je manjše pregrevanje materialov, manjše dnevno krčenje in raztezanje ter tako znatno podaljšanje življenjske dobe vseh materialov.


Image titleImage title

Kako poteka barvanje strehe

Kdaj je potrebno prenoviti streho?

Streha je potrebna prenove, ko se splošno stanje površine poslabša, se na površini se zadržuje vlaga, raste mah in lišaji. Sanacija strehe je možna le pod pogojem, da je kritina trdna, da ne poka ali se lušči. Pred barvanjem površino dobro očistimo. Eventuelni mah in lišaje moramo v celoti odstraniti - najbolje je oprati z opremo za pranje pod visokim pritiskom. Delo s premazom je enostavno, izbira načina nanašanja je odvisna od podlage same.

Kakšno znanje je potrebno za prenovo strehe?

Za prenovo strehe v bistvu ni potrebnega posebnega znanja. V splošnem je kot vedno pri barvanju, odločilnega pomena za dobro izvedbo ustrezna priprava podlage in barvanje v za barvanje primernih pogojih.

Kakšni so ustrezni pogoji za prenovo strehe?

Ustrezni pogoji za aplikacijo so temperatura zraka, podlage in barve med 15 in 25°C, relativna zračna vlažnost med 40 in 85%. Zelo nizka jakost vetra ali brezvetrje. Dež ne sme pasti na barvano površino minimalno 4 ure po barvanju (20°C).

Kakšna je priprava premaza za delo?

Premaz nanašamo v dveh nanosih. Prvi premaz razredčimo 20% z vodovodno vodo (20°C), da ga naredimo redkejšega in ga podlaga bolj vpije v globino. Drugi premaz po potrebi redčimo 5%. Poraba za oba nanosa je odvisna od podlage in varira od 350-450 g/m2.

Kakšna oprema je potrebna za prenovo strehe?

Ustrezna oprema: visokotlačni čistilec, čopič, valjček, airless aparat.
Na gladke površine (valovite in ravne plošče) lahko nanašamo premaz s čopičem ali valjčkom. Neravne, grobe površine (betonski strešniki) moramo obrizgati z airless aparatom (zaradi gostote barve je uporaba navadne »zračne pištole« neprimerna).
Opozorilo: Zaradi neravnin na grobi površini, bi lahko pod barvo, naneseno z valjčkom ali čopičem, v vdolbinah ostajal zrak, ki se ob ogrevanju in ohlajevanju širi in krči ter tako povzroči mikro razpoke v barvnem filmu in s tem zmanjša življenjsko dobo premaza.

Naredim sam ali naročim profesionalno izvedbo?

V kolikor imate ustrezno znanje in opremo, je verjetno ta odločitev jasna. V kolikor ne, vam lahko pomagamo z naštetjem nekaj prednosti profesionalne vgradnje:

 • 5 letna garancija na opravljeno delo

 • Storitev na ključ – ogled, strokovno svetovanje in prenova

 • Delo končano v dveh delovnih dneh

 • Čista okolica po končanju dela

 • Usposobljenost za delo na višini

 • 25 let izkušenj z obnovami streh

Kontaktirajte nas!

Standardne nianse:

Image title


Kako prebarvati les iz temnega v svetlo

Vašo leseno oblogo želite spremeniti iz temne v svetlo barvo? 

To je posebna želja, ki jo lahko uresničite z našim LESOTON ENLIGHT premazom.

Podlago je potrebno rahlo obrusiti, očistiti sledi laka, nečistoč, itd... 

Nato nanesete en do dva sloja premaza za izenačitev videza obloge. Premaz nanašate s čopičem. 

Po osvežitve podloge izberete Lesoton Toplazuro v željeni niansi in jo dvakrat nanesete na površino, osveženo z Lesoton Enlight. Potrebno je biti pozoren na poteze s čopičem, saj z zaključnim slojem dodatno poudarjate videz lesa.


Image title

Image title

Image title


Na kaj naj bom pozoren pri zaščiti betona

Za zagotovitev najboljšega učinka pri barvanju z epoxy barvami, NE BARVAJTE BETONSKIH POVRŠIN POD NASLEDNJIMI POGOJI:

Slabo oprijeti sloj predhodnih premazov; če je beton že pobarvan, odstranite slabo oprijeto barvo z brušenjem oziroma krtačenjem z žičnato krtačo. Na preostali površini napravite naslednji test:

 • z "olfa" nožem napravite zarezo v obliki X skozi film premaza do betona,

 • nalepite lepilni trak preko X in ga močno pritisnite na površino,

 • odstranite trak z enim močnim potegom,

 • če je odstranjeno več kot 25% prelepljene površine, potem barva nima dobrega oprijema. Pred barvanjem z C-guard® je potrebno star sloj barve odstraniti s peskanjem oziroma ustreznim odstranjevalcem barve. Če ima stara barva dober oprijem, jo je potrebno fino obrusiti (z grobim brusnim papirjem ali žičnato krtačo) po celi površini, da se zagotovi dober oprijem med sloji.

 • krušljiv ali slabo zreagiran beton ter cementno mleko; če je beton v slabem stanju, se drobi, kruši oziroma nastane na površini cementno mleko. V takšnem primeru barva ne bo imela optimalnih lastnosti. Da dosežemo optimalne lastnosti barve je potrebno odstraniti krušljiv material in prah, odbrusiti cementno mleko in prizadete dele sanirati,

 • vlaga v betonu; če je beton suh (svetlo siva barva) z oprijemom in stabilnostjo barve ne bo problemov. V primeru občasne vlage v betonu (ob večjih nalivih) bo le ta lahko izhlapela skozi barvni film, saj je barva paropropustna. V primeru konstantnih problemov z vlago v betonu, površina ni primerna za barvanje,

 • predhodno zaščiten beton pred vpijanjem vode; v primeru možnosti, da je bil beton predhodno zaščiten s hidrofobnim sredstvom, kapnite malo količino vode na različne površine betona. Če se tvorijo kapljice, ki jih beton ne vpija, je le ta vodotesen in to bi lahko bil razlog za slab oprijem barve.

Epoxy barve niso uporabne za površine izpostavljene direktni sončni svetlobi.

Nov beton se mora sušiti vsaj 28 dni pred nanašanjem premaza. Z

račna temperatura mora biti med 15 in 30°C in relativna zračna vlaga pod 80%.

Betonska tla se segrevajo dolgo časa, zato se prepričajte, da je bila zračna temperatura dan pred barvanjem vsaj 15°C. Minimalna temperatura tal za barvanje je 15°C, maksimalna 25°C.

Starkolor AMF - antik metal efekt

Dekorativna zaščita z videzom tolčene kovine ali pa za prikritje manjših neravnin, ki so nastale pri obdelavi izdelkov (kovinska galanterija ipd.).

Lastnosti:

• hitro sušenje 

• trajnost in elastičnost nanesenega barvnega filma 

• dobra pokrivnost 

• enostavno delo 

• antik metal efekt

Image title


Uporaba lanenega firneža za betonske tlakovce

Tlakovce s firnežem samo globinsko inpregnirate in sicer tako, da poleti, ko bo visoka temperatura na tlakovcih, le te namažete v popoldanskih urah, ko temperatura pada in se tlakovci že rahlo hladijo. 

Takrat vleče zrak v medmolekularne prostore v tlakovcu in to deluje kot vakuum. Namesto zraka bo v tem primeru vleklo firnež. Firnež rahlo segrejete na cca 50° C, na električnem grelniku (nikakor ne na odprtem ognju, kot je plin, ker lahko pride do vžiga plinov, ki izhajajo pri gretju firneža. S toplim firnežem premažete tople tlakovce, primerno ne preveč. Počakate cca 15-30 minut, da tlakovci posrkajo določeno količino firneža, nato pa počistite ves preostali firnež s površine. To je OBVEZNO, saj bi sicer poliemriziran Laneni firnež povzorčal neprijetni vonj. Tako obdelani tlakovci so trajnejši in na njih pozimi ne drsi bolj kot sicer.

NEVARNOST SAMOVŽIGA BOMBAŽNIH KRP NAMOČENIH V LANENI FIRNEŽ! Po uporabi je potrebno krpe oprati in posušiti.


UV zaščita Brezbarvnega Lesotona

V: Zanima me, če je vaša brezbarvna barva za les LESOTON odporna proti UV žarkom. Nekje sem slišal, da baje ni, pa me znima kako je s tem. Namreč rad bi, da je les pobarvan s prozorno barvo in da tak tudi ostane( naravne barve)....skrbi pa me ker je na sončni strani.


O:Noben tankoslojnen transparentnen brezbarven premaz za les ni dolgoročno UV obstojna. Problem je v tem, da se UV filtri s časom izrabijo. Zelo podobno kot v kremah za sončenje. Po drugi strani pa funkcijo UV zaščite v obarvanih premazih dajejo pigmenti in to odlično, zopet podobno kot v koži.


V kolikor želite naraven izgled lesa morda poglejte našo nianso Javor.


Image title


Zakaj se odločiti za prenovo strehe

Pri vsaki investiciji se seveda vprašamo kaj bomo z njo pridobili. Z uporabo premaznega zaščitnega sistema pridobite:

 • podaljšano življenjsko dobo

 • zmanjšane vzdrževalne stroške

 • osvežen izgled

 • odpornejšo gradnjo

 • manjši stroški ogrevanja in hlajenja


Z uporabo premaznega zaščitnega sistema preprečimo vpijanje vode v mineralne površine. Tako preprečimo številne probleme, ki nastanejo zaradi vlage v materialih:

 • Razpoke zaradi zmrzali – voda ima v trdnem agregatnem stanju približno 9% večjo prostornino kot v tekočem stanju

 • Umazanija, plesni, mah, lišaji – voda v materialu je odlično gojišče mikroorganizmov

 • Kristalizacija – v material vpita voda izlužuje topne komponente iz notranjosti mineralnih substratov in jih odlaga na površini

 • Toplotna prevodnost - zaradi vpite vode se poveča toplotna prevodnost in tako poleti streha bolj segreva podstrešje, pozimi pa ga bolj ohlaja


Image title

Image title


Image title

Image title